Les, lær og bli kampklar!

Den internasjonale kvinnedagen ble etablert av FN i 1977 og dagen brukes til å markere kvinners rettigheter og kampsaker. Ingen land i verden har full likestilling. Her er seks bøker om kvinnekamp og feminisme.

«Hva er feminisme» av Cathrine Holst (2017)

Cathrine Holst (…) skriver lett, godt og klokt om hva feminisme er, har vært og kan være i framtida. Og hun får sagt utrolig mye på rundt 150 sider. Hilde Bondevik, Salongen.no

«Hva er feminisme» er en oversiktlig, kritisk og engasjerende introduksjon til et mangfoldig fenomen. Hva er egentlig feminisme? Hva er feminismens rolle i dag? Hva vil det si å være feminist? Forfatteren viser hvordan kjønnsurettferdighet arter seg og hvordan feminister forklarer den. Hun tar for seg de viktigste feministiske retningene og diskuterer dem i lys av aktuelle politiske tema. Feminismen har revolusjonert kvinners stilling i moderne demokratier, men mange kamper gjenstår. Hvordan skal framtidas feminister lykkes? (Omtale fra haugenbok)

Se om «Hva er feminisme» er ledig i nettbiblioteket

«Hvordan bli en skandinavisk feminist: 20 veier til mer likestilling på jobben, i livet og i kjærligheten» av Marta Breen (2020)

Med denne håndboka i baklomma kan du stolt marsjere ut i gatene 8. mars. Den er en lettfordøyelig, helhetlig og tvers gjennom overbevisende oppskrift på feminisme. Shana Fevang Mathai, NRK

Den prisbelønte forfatteren Marta Breen har reist rundt i verden og holdt foredrag om feminisme. På reisene har hun lagt merke til at det knytter seg mye usikkerhet til begrepet, både internasjonalt og her hjemme i Norge. Mange tør knapt å ta ordet feminisme i sin munn. I denne håndboka samler Marta Breen trådene i noen av likestillingsdebattene hun har deltatt i. Hun oppklarer myter og misforståelser rundt feminisme og oppsummerer hovedbudskapet fra sine tidligere tekster. Samtidig gir hun leseren noen slagkraftige tips til hvordan man kan oppnå mest mulig likestilling i livet og i kjærligheten. Som for eksempel: – Lær ungene at mammas jobb er like viktig som pappas. Og at pappas fang er like trygt som mammas. – Organiser deg. – Krev åpenhet om lønnsnivået på jobben – Behold ditt eget navn når du gifter deg – Og husk: Du trenger ikke å le av menns dårlige vitser.» (Omtale fra haugenbok)

Se om «Bli en skandinavisk feminist» er ledig i nettbiblioteket

«Min vei til frihet» av Laial Janet Ayoub (2020)

«Frihet er noe mange tar for gitt, men for meg har den alltid vært en kamp», skriver Laial Janet Ayoub i denne selvbiografien. «Min vei til frihet» er livshistorien hennes, om veien fra flyktning til offentlig person. Det er en voldsom historie, preget av frykt, tvang og overgrep – i ord og handling. […] «Min vei til frihet» gir innsikt og kan hjelpe ungdom og unge voksne som befinner seg i miljøer med sterk gruppekontroll. […] Hun formidler kunnskap, men kanskje viktigere; håp. Maya Troberg Djuve, Dagbladet

Se om «Min vei til frihet» er ledig i nettbiblioteket eller som e-bok i Bookbites.

«Ut av skyggene:Den lange veien mot likestilling for innvandrerkvinner» av Shazia Majid (2019)

For en penn hun fører, Shazia Majid! For en historie hun løfter fram! Her skildres flere generasjoner kvinner med pakistanske røtter, så ærlig og åpent at leseren gisper, både av sjokk og begeistring … Dette er en bok fylt av lojalitet og kjærlighet og ærlighet, som definitivt løfter innvandrerkvinnene ut fra skyggene. Bravo! Guri Hjeltnes, VG
Majids bok må leses av alle som vil forstå vårt flerkulturelle Norge. Marius Wulfsberg, Dagbladet

Den 25. januar 1973 landet en ung pakistansk kvinne på Fornebu flyplass i Oslo. I ventehallen sto hennes ektemann, med både bolig og jobb ved Oslo Reiseeffektfabrikk. Kvinnen var spent, og lykkelig uvitende om livet som ventet henne i verdens mest likestilte land. Hun var ikke alene, det er kommet tusenvis som henne til Norge. Men i tiår etter tiår levde innvandrer-kvinnene på utsiden av samfunnet, bortgjemt og glemt. Likevel har de oppfostret en generasjon med døtre som knuser patriarkat og glasstak. Den unge kvinnen som kom til Norge for snart femti år siden, skulle med tiden bli mor til fem jenter. En av dem er VGs profilerte kommentator Shazia Majid, som har skrevet denne boken. Hva har kvinnene vunnet, og hva gikk tapt? Dette er fortellingen om en blind flekk i norsk historie. Det er kvinnenes fortelling – fra innsiden av patriarkatet. (Omtale fra haugenbok)

Se om «Ut av skyggene» er ledig i nettbiblioteket eller som e-bok i Bookbites.

«Kvinner og makt: Et manifest» av Mary Beard (2018)

Den britiske stjerneakademikeren Mary Beard viser Vestens lange tradisjon i å ekskludere kvinner fra makt.#Metoo-bevegelsen har vist hvor utbredt menns maktmisbruk faktisk er. Gro Jørstad Nilsen, Bergens Tidende

Kvinner og makt er et kortfattet men slagkraftig feministisk manifest og et betimelig innlegg i dagens debatt om behandlingen av kvinner i offentligheten. Storbritannias mest kjente autoritet på klassisk litteratur viser med ironi og vidd hvordan menn historisk sett har behandlet mektige kvinner. Beard utforsker misogyniens underliggende kulturelle årsaker og viser, med eksempler fra Medusa og Athene til Theresa May og Elizabeth Warren, hvordan kvinner behandles, hvordan vi ser på kvinner med makt og hvordan mektige kvinner nekter å la seg måle etter mannlige modeller og sjablonger. Beard reflekterer også over egne opplevelser med kjønnsdiskriminering på nett og trakasseringen hun har måttet utstå som offentlig kvinne, og spør seg: Hvis kvinner ikke helt regnes som en del av maktens strukturer, må vi ikke da revurdere hva vi anser som makt? Du kan ikke uten videre finne plass til kvinner i en struktur som allerede er kodet som mannlig – du må endre hele strukturen. (Omtale fra Cappelen Damm)

Se om «Kvinner og makt» er ledig i nettbiblioteket