Avistjenesten

Nå kan du bla deg gjennom hele avishistoria via Avistjenesten hos Nasjonalbiblioteket

Få fri tilgang til norske aviser fra 1760 og fram til i dag. Avistjenesten gir tilgang til både landsdekkende aviser og lokalaviser.

Nasjonalbiblioteket (NB) og Amedia har inngått en avtale som gir publikum åpen tilgang til avisarkivene til 73 lokalaviser og deres 48 historiske forløpere. Alle digitaliserte utgaver som er publisert før 2005 er nå tilgjengelige for alle på Nasjonalbibliotekets nettsider, mens nyere aviser blir tilgjengelige via alle norske bibliotek.

Avtalen innebærer at over 500 000 digitaliserte aviser blir lagt åpent ut på nett. Du kan dermed søke fritt i totalt 1 334 000 aviser på nb.no. Dette er over halvparten av alle avisene som finnes i den digitale avissamlinga til Nasjonalbiblioteket. Nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre sier at lokalavissamlinga utgjør et enormt materiale og er en uvurderlig kilde til kunnskap. Og videre at denne avtalen gjør kulturarven tilgjengelig for alle som bor i Norge, ifølge en pressemelding på Bibliotekutvikling.no (14.02.2020).

Få utvida tilgang til Avistjenesten via biblioteket
Spør oss på biblioteket for å få utvida tilgang til Nasjonalbibliotekets avistjeneste, dvs. tilgang til nyere aviser (aviser utgitt etter 2005).Vi gir deg brukernavn og passord for å logge inn på Nasjonalbibliotekets nettbibliotek (nb.no). Logg deretter inn med tildelt brukernavn og passord, enten via egen mobil/ nettbrett/ PC eller på en av våre stasjonære PCer i underetasjen. Dette gir deg tilgang til digitale aviser hos Nasjonalbiblioteket som er merket med «Tilgang i norske bibliotek». Når du er innlogga kan du søke opp aviser, laste ned PDF, lagre og skrive ut avisartikler fra et stort antall aviser.

Altså:

  • Be om brukernavn og passord på biblioteket for innlogging til aviser merket «Tilgang i norske bibliotek» på nb.no
  • Velg aviser, gå til Tilgang i norske bibliotek.
  • Artiklene kan lastes ned som pdf, og lagres eller skrives ut.

Hvilke aviser får du tilgang til?

Aviser som har inngått digitaliseringsavtaler med NB er tilgjengelig i norske bibliotek 14 dager etter utgivelsesdato. Det gjelder blant annet Avisa Nordland. I oversikten over tilgjengelige aviser vil du se at Saltenposten (SP) ikke er tilgjengelig. Vi på Fauske bibliotek tar vare på alle papirutgaver av Saltenposten og Avisa Nordland fra inneværende år.

  • Denne tjenesten er basert på avtaler med de ulike avisene. Så det vil fortsatt være aviser man ikke får tilgang til fordi NB ikke har avtaler med alle.
  • Her er liste over hvilke aviser du får tilgang til:

https://www.nb.no/hjelp-og-informasjon/rettigheter/

Her er link til Avistjenesten:
https://www.nb.no/samlingen/aviser/

Translate »