Faktabasert lykkepille!
Factfulness av Hans Rosling
Det er mye elendighet i verden, og i den medierte virkeligheten er det lett å miste både håp og forstand, sannelig et kjedelig utgangspunkt for en fersk lege som ønsker å gjøre verden til et bedre sted. Men det finnes fortsatt håp og «Factfulness» har på kort tid blitt min faktabaserte lykkepille. Lege, statistiker og professor i internasjonal helse Hans Rosling har i samarbeid med sin sønn og svigerdatter skrevet en bok som tross forfatterens kreftsykdom og død underveis er gjennomgående optimistisk.
Selv kalte Rosling seg possibilist, da han baserte sin verdensanskuelse på historiske vurderinger av offentlig tilgjengelige data. Mantraet er hvis vi bare orker se bak støyen er det overraskende mye som går bedre i verden. Hans Rosling var ingen naiv drømmer og poengterer at forbedring slett ikke utelukker at forhold kan være dårlige. Han ber oss simpelthen se verden som den er og ikke som vi tror den er.
«Factfullness» starter med å stille leseren spørsmål om global helse og viser at de fleste, uavhengig av bakgrunn, tror verden er verre enn den er. Hvorfor det er slik, forklarer Rosling underveis. Mange lesere vil kjenne igjen psykologiske forklaringer fra andre tekster, men jeg synes bokens syntese er lærerik.
Bokens ti tema spenner bredt fra hvordan menneskers naturlige hang til forenkling ofte resulterer i oss og dem-tenkning, til hvordan vår overdrevne tolkning av tilstander som akutt hemmer tenkningen og dermed kan lede oss galt avsted. Alle temaer komplementeres med eksempler, illustrasjoner og oppsummeringer i slutten av hvert kapittel.
Bokas styrke er utover faktabruken utvilsomt presentasjonsformen, den er oversiktlig og hvert kapittel kan leses alene.
«Factfulness» inviterer leseren til å reflektere og sjelden har undertegnedes fordommer blitt utfordret på mer fruktbart vis. Ja, jeg har en trang til å generalisere, forenkle og peke på syndebukker samtidig som jeg overser store, men langsomme framskritt. Dersom mitt verdensbilde blir mer faktabasert etter å ha lest denne boka får tiden vise om det fører til at jeg også «inser vad som behöver göras för att fortsätta förbettra den».
Å lese boka er uansett en god start. Anbefales!
Anbefalt av Morten Næss