Godt nytt år!  Vi har mange fantastiske bøker på hylla som bare venter på å bli lest.

 

 

Her kommer 6 boktips fra biblioteksjefen. Løp og lån!

 

 

Tre krimbøker for deg som ikke liker krim
Jeg har ganske nylig oppdaga at jeg liker krim og har flere norske favoritter: «Berge» av Jan Kjærstad «Terapeuten» av Helene Flood og «Dei sju dørene» av Agnes Ravatn.

Dette er krim for de som sier at de ikke liker krim. Alle tre nevnte bøker har krimelementer i seg –  et spennende plot og et driv som gjør at du bare lese videre, samtidig som du får ispedd en god porsjon psykologi, filosofi, jus, politikk og samfunnsliv. Handlinga i alle tre bøkene er lagt til Norge i dag og beskriver ganske godt hvordan vi har det og særlig hva som ulmer under den tilsynelatende perfekte (middelklasse-) overflata. Og det er ikke lite, skal vi tro disse tre bøkene.

«BERGE» av Jan Kjærstad
Om kunsten å så tvil. Spennende, flerstemt og umulig å legge fra seg.

Suksessromanen «Berge» (2018) av Jan Kjærstad gir oss historien til den litt tilsidesatte journalisten Ine Wang, den tilsynelatende mislykka poeten Nikolai Berge og den suksessrike tingrettsdommeren Peter Malm. Alle blir involvert i en drapssak der hele fem familiemedlemmer i en mektig og kjent politikerfamilie blir drept på bestialsk vis på familiehytta i Nordmarka. Historien fortelles fra tre ulike synspunkter og dette grepet gjør det svært interessant og spennende å prøve å forstå hva som egentlig skjedde. Dette er en stor sak som alle snakker om, også utenfor landets grenser. Media og andre blir et kor som prøver å overbevise om at den mistenkte må være morderen. Svaret på skyldspørsmålet virker opplagt før dommen er gitt.

Tingrettsdommer Malm har lang erfaring, men evner han å se forbi og stå imot og ikke la seg påvirke av alle mediefortellingene om drapet og de mange ufordelaktige vitneforklaringene mot den tiltalte og avsette en sannferdig dom?
Spennende, intenst og interessant fra mesterfortelleren Kjærstad.

Boka finner du på biblioteket og i appen BookBites som e-bok.

«TERAPEUTEN» av Helene Flood
Intens, psykologisk thriller fra vår tid

«Terapeuten» av det nye stjerneskuddet innen sjangeren – psykolog og forsker Helene Flood.

«Terapeuten» er en psykologisk thriller fra vår tid, med en ung kvinnelig psykolog i hovedrollen som en dag opplever at mannen hennes blir borte. Forfatteren er selv psykolog, og det gjør at jeg tror på det som skjer i terapirommet og hennes egen etterforskning av en sak der hun etter hvert selv blir mistenkt i saken. Her er det herlig uhyggestemning hele veien, den er velskrevet og med en overraskende vending mot slutten. Boka ble solgt til 23 land før den kom ut og Flood er omtalt som Norges nye krim-stjerneskudd. Terapeuten mottok strålende kritikker da den ble utgitt i 2019 og filmrettighetene er allerede solgt til Hollywood, så da venter vi bare i spenning på filmen. Og til sommeren kommer hun med en ny frittstående krim «Elskeren», med liknende tema. Hovedpersonen er Rikke som bor med familien på Tåsen der idyllen en dag blir brutt når naboen blir funnet drept. Ja, hvor godt kjenner vi egentlig naboen? Spennende krim for deg som liker psykologiske nøtter og helst unngår blod og gørr.

Boka finner du på biblioteket og i appen BookBites som e-bok.

I 2021 kom Helene Flood ut med sin andre krimbok «Elskeren». Den er også verdt å lese!
Boka finner du på biblioteket og i appen BookBites som e-bok.

«DEI SJU DØRENE»
Morsom, lettlest og spennende

Eller hva med å lese «Dei sju dørene» av Agnes Ravatn. En noe uvanlig krimfortelling fra vestlandsforfatteren Agnes Ravatn som blant annet har skrevet thrilleren «Fugletribunalet». Hovedpersonen i «Dei sju dørene» er en litt trøtt litteraturviter som opplever at leieboeren forsvinner. Litteraturviter-hjernen hennes begynner å spinne omkring mysteriet rundt forsvinningen og hun oppdager etter hvert rystende familiehemmeligheter. Tittelen viser til den ungarske komponisten Belá Bartoks operaversjon av eventyret Ridder Blåskjegg og hans sju dører der den siste døra ikke må åpnes. Men, det gjør hun jo så klart. Var det så lurt?

Boka finner du på biblioteket og i appen BookBites som e-bok og som lydbok.

For deg som ikke liker krim, UANSETT.
Nå kan vi jo ikke reise særlig langt, men med ei bok kan du reise dit du vil. Jeg reiser gjerne til Island.

Reis til Island
Islandsk litteratur har landskapet, folkene, den rå humoren, lidenskapen og en stemning som både er fremmed og veldig gjenkjennelig på en gang. Jeg har aldri selv vært på Island, men likevel føles det slik og at jeg forstår noe av det islandske sinnelaget og kulturen etter å ha lest romaner av flere islandske forfattere. Her er mine tre islandske favoritter:

«Svar på brev frå Helga» av Bergsveinn Birgisson (2012)
Vakkert, originalt og morsomt

Den tynneste, men svært innholdsrike romanen er «Svar på brev frå Helga». Tittelen og framsida ser urovekkende grå og kjedelig ut med et svart-hvitt foto av en ung kvinne kledd opp i tekkelig 50-tallskjole, men ikke la deg lure. Her er lidenskap, lattervekkende historier og vulkansk harme fra den islandske bygda.

Den handler om sauebonden Bjarne som på slutten av sitt liv endelig skriver et langt brev til sitt livs store kjærlighet Helga. Kvinnen han valgte bort til fordel for gården, naturen og landsbygda. Brevet er vakkert og originalt, full av lidenskap og lengsel etter Helga, men også en ode til naturen og bygdeliv og mistro til den nye tida; byen og det urbane. Her er saftige, snodige og såre fortellinger ispedd sauebondens tanker og refleksjoner om hva som virkelig betyr noe. Om valg man tar og hvorfor det ble som det ble. Men ikke minst, en kjærlighetserklæring både til Helga og en tapt bondekultur. Romanen ble en bestselger da den ble utgitt på Island i 2012. Den er oversatt til flere språk og ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Velfortjent!

Boka finner du på biblioteket og i appen BookBites som e-bok.

«ARR» av Auður Ava Ólafsdóttir
Vittig, viktig og til ettertanke


«Arr» handler om en deppa og nyskilt, men svært nevenyttig mann – Jonas Ebeneser – som vil ta sitt eget liv ved å reise til et ikke navngitt krigsherja land og slik skjule sitt eget selvmord for familie og venner. Han drar avgårde og tar inn på Hotel Silence – et nesten sønderbomba hotell – som nå drives av et ungt søskenpar. Her planlegger han å ta livet sitt i løpet av en uke, men planen blir stadig utsatt, da han nærmest ustanselig må trø til med små og større reparasjoner både på hotellet og ellers i det krigsherja nabolaget. Møtet med alle krigsskjebnene og deres ukuelige livsmot til tross for ekstrem motgang, setter livet hans i perspektiv og lysten til å ta selvmord avtar. Han finner mening med livet og livsgleden kommer sakte, men sikkert tilbake.

Forfatteren Auður Ava Ólafsdóttir (f. 1958) er en av Islands mest kjente og populære forfattere og for boka «Arr» ble hun tildelt Nordisk råds litteraturpris i 2018. Velfortjent!

Les artikkelen «Kioskvelteren som nesten ingen merket» om Arr og prisvinneren i DN-magasinet her

Boka finner du på biblioteket.

«SOMMERLYS, OG SÅ KOMMER NATTEN» av Jon Kalman Stefánsson
Frekt, morsomt og folksomt fra Island

Romanen er et morsomt, lettlest og nydelig portrett av en landsby og de vanlige, men likevel uvanlige folka som bor der; Bleke Jonás, filmstjerna Kiddi, Stjernekikkeren, agenten Heida, Áugusta på Posten og alle de andre. Fantastiske fortellinger i et originalt, fargerikt språk som aldri blir kjedelig:
Kiddi greide ikke å ta øynene fra knærne hennes, der det stod 6 og 8. Hva er det? spurte hun litt usikker da hun merket hvordan han stirret nedover henne. Da så han opp, rett i øynene hennes og spurte: kan jeg få lov til å være nummer 7? Et slikt spørsmål er enten liv eller død, en ørefik eller et kyss. De gikk glipp av filmens siste del, du har et speil over sengen, sa hun, liker du det ikke, jo, jeg skulle bare ønske det hadde gått hele veien rundt.

Boka finner du på biblioteket og i appen BookBites som e-bok.

Se flere boktips og annet litteratur-stoff under fanen «Boktips».
Følg oss gjerne på Facebook og Instagram.

Hvis litteraturen ikke fantes, ville mange tanker forbli usynlige – Lars Saabye Christensen.

Og ikke glem å slå på TV-en:
Jeg synes fjernsyn er veldig lærerikt. Hver gang jeg setter det på, går jeg inn i et annet rom og leser en god bok – Groucho Marx

Boktips: Elin Rønningen

Translate »