I Erikstad barnehage kan alle barna nå låne bøker med seg hjem direkte fra barnehagen med tøyveskebiblioteket Les Høyt!

F.v: Barnehagelærer Ingrid Leier, assistent Yosef Tokie, barne- og ungdomsarbeider Synnøve Klungseth, pedagogisk leder Amalie Bråten og assistent Susanne Løkås Rasmussen ved Erikstad barnehage er glade for tøyveskebiblioteket «Les høyt!». Foto: Elin Rønningen

Bøker i farta
I en travel hverdag er det ikke alltid lett å komme seg til biblioteket for å låne bøker, men med tilgang til Tøyveske-biblioteket i barnehagen er det enkelt for familier å få med seg bøker til hjemmet i farta. Familier kan låne med seg en tøypose med høytlesingsbøker hjem fra barnehagen, og etterpå levere denne tilbake til barnehagen når de er ferdige med bøkene.

Tøyveskebiblioteket er nå på plass også i Erikstad barnehage. Fra før av er Hauan barnehage tøyveskebibliotek i Fauske.

Dette er et veldig bra tiltak. Alle tøyveskene med bøker på avdeling for 3-6 år ble utlånt andre dagen etter at de ble hengt opp i garderoben. Vi har fått veldig gode tilbakemeldinger. I forkant fortalte vi om tøyveskebiblioteket i samlingsstunda og dette har ført til at ungene tar initiativ selv til å ville ta med seg en pose hjem og flere har sagt de allerede har lest bøkene sammen med sine foresatte. Når ungene først har tatt med pose hjem, blir foresatte nødt til å lese høyt sammen med dem og det er flott, forteller pedagogisk leder Amalie Bråten.

Pedagogisk leder Amalie Bråten og biblioteksjef Elin Rønningen på Erikstad barnehage. Foto: Yosef Tokie.

Synlig og tilgjengelig
Tøyposene henger på synlige knagger i barnehagen. Bøkene er merka med Les Høyt! – logoen, slik at bøkene skal være lette å kjenne og finne igjen hjemme. De er fylt med gode bøker tilpassa barn i aldersgruppa 0-3 år og 3-6 år.

-Mange av bøkene er helt nye og kjøpt inn til nettopp Tøyveskebiblioteket «Les høyt». Alt fra bøker om klimaforkjemperen Greta Thunberg til billedbøker om snille monstre, sier biblioteksjef Elin Rønningen.

Tøyveskebiblioteket er et tilbud til barnehager i kommunen fra Fauske bibliotek i samarbeid med Nordland fylkesbibliotek.

-Bøkene til dette har vi kunnet kjøpe inn takket være prosjektmidler fra Nordland fylkesbibliotek, forklarer Rønningen.

Bøkene blir en snakkis
Høytlesing har mange fordeler. Ungene blir kjent med  litteraturens verden, hvordan fortellinger er bygd opp, de får utvikla språket og ordforrådet, lærer om ulike temaer, får trent tanker og fantasien, øver opp sosiale ferdigheter ved å leve seg inn i andres situasjon, de blir gode lesere, og de får et godt utgangspunkt for å klare seg på skolen. Høytlesing er også sosialt. Både gjennom samtaler om boka mellom foresatte og barn, og i felles lesestunder i barnehagen. Bøkene kan også bli en snakkis ungene i mellom i barnehagen.

– Alle har tilgang til gratis bøker via biblioteket. Bøkene blir noe felles å snakke om for alle i barnehagen. Vi ser at det blir viktig sosialt, forklarer barnehagelærer Ingrid Leier i Erikstad barnehage.

Jobber du i barnehage eller er foresatt til barnehagebarn og er nysgjerrig på barnehagebiblioteket «Les høyt»? Ta kontakt med oss!
E-post: bibliotek@fauske.kommune.no, tlf. 75 60 40 50 (skranke) eller stikk innom for en prat.

Fauskes første «Les høyt!»-bibliotek er Hauan barnehage.
Les mer om Hauan barnehage og barnehagebiblioteket «Les høyt» her

biblioteket